Качествата на тиквата надскачат далеч прекрасния вкус и сладост, които притежава. Тиквата е изключително богата на витамини, минерали, антиоксиданти, бета-каротин, които оказват положително влияние върху здравето.
Тя е бедна на калории, което позволява да се включва във всякакви режими на хранене. Тя може да бъде заместител дори на брашното в различни рецепти.
Тиквата във всичките ѝ форми е препълнена с полезни вещества. Тя е добър източник на витамин А, С, цинк, магнезий, бета-каротин, антиоксиданти и то с високо съдържание на тези вещества. Изключително богата е на фибри, което оказва положително влияние върху храносмилателната и имунната системи.
Тиквата може да допринесе в контрола на холестерола. Фибрите и антиоксидантите в тиквата са ценни и за сърдечносъдовата система, защото могат да допринесат в намаляването на сърдечносъдовия риск.
Четете повече по темата в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК