Невероятните ползи за здравето от консумацията на суров мед

Основната разлика между суровия и обикновения мед е степента на пречистване и преработка

05.10.2021 | 09:36 Редактор: Жаклина Иванова
Невероятните ползи за здравето от консумацията на суров мед

Медът е един от най-здравословните продукти. Той съдържа огромно разнообразие от хранителни вещества, които имат голямо значение за здравето. Съществуват различни видове мед. Един от тях е суровият мед.

Каква е разликата между обикновен и суров мед?

Суровият мед е нерафиниран. Основната разлика между суровия и обикновения мед, който е и най-разпространен в търговската мрежа, е степента на пречистване и преработка.

Обикновеният мед има прозрачна текстура, еластичен и лесно разтичащ се. Той притежава тези свойства благодарение на преработката, пастьоризацията и филтрацията, през която преминава преди да бъде бутилиран. Суровият мед не преминава през подобна преработка, заради което и цветът му е мътен.

Обикновеният рафиниран мед е лишен от повечето му полезни свойства заради филтрацията, през която преминава. Той не е толкова богат на антиоксиданти, пчелен прашец и ензими, какъвто е суровият мед. Много от ползите за здравето от меда се срещат именно в суровия му вариант. Той е изключително богат на антиоксиданти.

Кои са основните ползи за здравето от суровия мед?

Мощни антибактериални свойства

Суровият мед има значително по-силни качества по отношение на борбата с инфекциите, причинени от бактерии и вируси. Суровият мед е антимикробно и антибактериално средство. Това свойство той дължи на ензим в състава си, който обикновеният мед не притежава. С помощта на този ензим се произвежда водороден пероксид при разграждане на въглехидратите и захарите в организма. Това стимулира заздравяването на раните и оздравителните процеси в организма.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК