Кардамонът е многогодишно храстовидно растение от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). На височина достига от 1,80 до около 4 м. Кардамонът образува зелени шушулки, в които се намират семената. Зрелите плодове със семена се получават за 3 години. Те се използват в кулинарията, смлени или цели, а също в козметиката, ароматерапията и за медицински цели.
Според проучване, провеждано през 2018 г., етеричното масло от кардамон има много силни антисептични и антимикробни свойства. Няколко капки от това масло, добавени към водата за уста, дезинфекцират устната кухина и премахват лошия дъх. Етеричното масло може да бъде добавено и към течния сапун като по този начин го прави антисептичен.
Маслото в състава на кардамона подобрява храносмилането. Етеричното масло стимулира дейността на цялата храносмилателна система. То поддържа стомаха здрав и функциониращ правилно. Стимулира секрецията на стомашни сокове, киселини и жлъчка в стомаха.
Кардамоновото масло засилва имунитета и естествените съпротивително функции на организма, облекчава кашлица и други неразположения, следствие от вирусни инфекции. Идеално е за дифузиране в стаята с цел пречистване на въздуха от бактерии и вируси.
Цялата статия четете в puls.bg
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК