Ако има нещо, без което не можем, когато става въпрос за приготвяне на вкусна храна, то това са подправките. Всеки ден те са част от нашето меню под една или друга форма. С тях храната и напитките винаги са по-вкусни, а използвайки точните подправки, можем да направим менюто си и по-полезно за здравето на сърцето.
Лют червен пипер
Кайенският пипер (Capsicum annuum) е популярна подправка в мексиканската, каджунската, креолската и азиатската кухня и у нас може да се намери във всеки хранителен магазин. Той обикновено е смлян на прах или под формата на люспи. Богат е на важни антиоксиданти.
За лютия червен пипер се смята, че спомага за подобряване на кръвообращението, което е основна полза за сърдечното здраве. Кайенският пипер съдържа витамин С, калий и съставки като капсаицин. Капсаицинът е отговорен за онова парливо усещане, когато хапваме пипера или люти чушки, като той има способността и да разширява кръвоносните съдове. Западни изследвания показват, че редовната консумация на лют червен пипер може да помогне за понижаване на лошия холестерол и триглицеридите.
Чесън
Суперподправка за здравето на сърцето. В него са идентифицирани повече от 100 фитохимикала, като най-известната е съдържащата сяра съставка алицин. Алицинът и други серни съединения се срещат и в лука и в праз лука. Според дългогодишни изследвания, редовната консумация на чесън подобрява кръвообращението и има редица ползи за здравето на сърцето. Чесънът се бори със свободните радикали и спомага за нормализиране на високото кръвно налягане.
Многобройни проучвания са доказали, че ароматната подправка може да понижи и нивата на липидите в кръвта, особено общия и LDL холестерола. Не бива да забравяме, че с чесън ястията винаги са по-вкусни.
Четете повече по темата в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК