fallback

Хавайският масаж: Откъде произхожда и какви са тайните му

Днес е признат като едно от най-ефективните средства за борба със стреса

07.09.2021 | 06:30 Автор: Юлия Христова

Хавайският масаж е един от най-древните видове масажи. Заражда се в региона на Полинезийските острови. Масажната техника от хавайски език може да се преведе като „мекото докосване на кадифените лапи на доволния котарак“. Интересен факт е, че се извършва с топли базови и етерични масла в ритъма на лечебна музика, с които се подсилва допълнително ефектът.

Хавайският масаж е екзотичен и релаксиращ. Наричат го още и масажа на „нежните ръце“, защото в древна Полинезия е било прието жените да го правят на мъжете си. Много векове е използван само от лечителите и старейшините на рода.

По време на масажа се използват дланите, предмишниците, възглавничките и фалангите на пръстите, ставите, лактите, колената и дори стъпалата. Познат като масаж Ломи-ломи, той комбинира различни техники за прилагане на слаб до среден натиск. Най-често се започва от гърба и се продължава към долните крайници.

Според вярванията на полинезийците, всяко заболяване е в следствие на енергиен дисбаланс, който трябва да бъде премахнат, за да се гарантира здраве и дълголетие. А с хавайския масаж се активират процеси на самолечение, които носят моментално облекчение и прилив на енергия. Ефектът продължава дълго след процедурата.

Ломи-ломи масажът набляга на зоната на гърба, тъй като се смята за център на енергийните полета в тялото. Обръща се специално внимание на ставите, тъй като според философията на Хуна, точно там се блокира енергията. Днес Хавайският масаж е признат като едно от най-ефективните средства за борба със стреса, бил той емоционален или физически, защото философията му се гради на три основни принципа – любов, докосване и внимание. Въздействието на масажа се извършва едновременно на всички нива – физически, сензорни и дори духовни. Като за последното повече наблягат местните, които го извършват, докато в центровете за спа процедури се набляга на механичното въздействие.

Мекото, но в същото време дълбоко въздействие на този масаж позволява задействането на лечебни процеси в кожата, мускулите, връзките и ставите. Лечебната практика в миналото е включвала дори молитва, пречистване със сол, ментално пречистване, дишане, масажи, телесни практики, а също и работа с енергия, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Любопитно
fallback