fallback

Диетолог посочи кои храни помагат при възстановяване след Ковид-19

Диетата трябва да включва пълнозърнести храни, бобови растения, най-малко пет порции зеленчуци и плодове, риба и млечни продукти

20.08.2021 | 08:52 Автор: Жаклина Иванова

За да се възстанови организмът след прекарана коронавирусна инфекция, е много важно храненето да е правилно - диетата трябва да включва пълнозърнести храни, бобови растения, най-малко пет порции зеленчуци и плодове, както и риба и млечни продукти. Мнението е на диетолога Маргарита Провоторова.

"Адекватната диета играе една от основните роли в рехабилитацията. Именно с храната трябва да получим всички микроелементи, необходими за нормалното възстановяване", обясни Провоторова.

Диетата трябва да съдържа достатъчно количество непреработени или пълнозърнести храни: овесени ядки, елда, ориз, ечемик, булгур - те са отличен източник на енергия, богати са на витамини от група В и съдържат значително количество диетични фибри, необходими за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

"Бобовите растения, особено нахутът, бобът, лещата, са отличен източник на лесно смилаем растителен протеин, витамини от група В и микроелементи като мед и цинк", каза специалистът.

Според нея е много важно да се консумират най-малко пет порции пресни зеленчуци и плодове дневно, за да се осигури не само необходимото количество витамин С, бета-каротин, фолиева киселина, биофлавоноиди, но и фибрите, необходими за поддържане на микробиома. Една порция е 80-100 грама, информира БГНЕС.

"Наложително е рибата да присъства в диетата и е много добре да имаме ястия от мазни риби на трапезата ни няколко пъти седмично. Така получаваме необходимата омега-3. Не изключвайте различни растителни масла и ядки от диетата - те са отличен източник на мастноразтворими витамини“, подчерта Провоторова.

Тя добави, че е по-добре човек да откаже временно преработените месни продукти като колбаси и пушени меса в полза на мазна риба и морски дарове.

"Ежедневната диета изисква ферментирали млечни продукти с умерено съдържание на мазнини. Изварата, сиренето, кефирът, киселото мляко без добавена захар осигуряват пълноценен протеин, те са отлични източници на лесно смилаем калций и фосфор, витамини А и В", уточни лекарят.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback