Захарта е нещо, което всеки, който е на диета или има здравословни причини, се опитва да избягва. Добавените захари са една от най-опасните предпоставки за възникване на хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания, възпаления, водещи до дегенеративни заболявания, затлъстяване, хормонален дисбаланс.
Захарите обаче се съдържат и в плодовете. По правило плодовата захар се счита за полезна, тъй като не е добавена, не е изкуствена, не е рафинирана, а и в плодовете се съдържат фибри, които забавят усвояването ѝ, информира az-jenata.bg.
И все пак, плодова или не, захарта в плодовете си е захар. Някои плодове съдържат повече захари от други. Това провокира сайта 5minutecrafts.site да проучи колко точно захар се съдържа в различните плодове. Ето и резултатите.
Дадените примери важат за 100 г плод.
Киви – 8,78 г захар. Кивито е много богато на калий и витамин С.
Грозде – 15,79 г захар. Гроздето е богат източник на витамин К, С, В6, калций, фосфор, магнезий.
Праскова – 8,38 г захар.
Круша – 9,04 г захар. Крушите съдържат още и изобилие от калий.
Ябълка – 10,39 г захар.
Кайсия – 9 г захар. Кайсиите са чудесен източник на фибри и витамини от група В.
Смокиня – 16,3 г захар. Смокините са прекрасен източник на калий – почти колкото бананите.
Ананас – 9,29 г захар. Ананасът е добър източник на манган.
Портокал – 9,35 г захар. Портокалите са много богати на витамин С.
Диня – 6,2 г захар.
Ягоди – 4,93 г захар. Ягодите са сред най-добрите източници на витамин С и К.
Лимон – 2,5 г захар. Като цитруси, лимоните също са чудесен източник на витамин С.
Малини – 4,2 г захар. Те са прекрасен източник на манган, от който зависи здравето на костите.
Нар – 13,67 г захар. В нара се съдържа голямо количество витамин К.
Манго – 13,7 г захар. Мангото е много богат на витамин С.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК