Дюнер кебапът е познат в целия свят, а в Германия е една от най-популярните "бързи закуски". Но къде е измислен той - в Турция или все пак в Германия?
"Дюнер кебап" на турски означава "въртящо се печено месо". В Истанбул, за разлика от Германия, дюнер кебапът не е евтина бърза храна. В Турция най-важната съставка на дюнера е месото - вкусът му не бива да се променя нито от сосове, нито от салати.
Майсторът на дюнери Идрис Башак гледа доста скептично на германската рецепта.
"Червено зеле - за нас е странно. Червеното месо не пасва към червеното зеле. Картофи, домати, лук и чушки подхождат много повече на един дюнер кебап в хляб. Ние никога не слагаме червено зеле", споделя той пред DW.
Но и в Турция качественото агнешко или телешко месо невинаги се сервира в чиния. И там има фаст фууд за вкъщи, но не като в Германия. Измисленият в Германия дюнер е завладял целия свят, казва норвежкият блогър и автор на книги за турската кухня Вида Бергум.
Столицата Берлин претендира за родно място на дюнера. През 70-те години покойният Кадир Нурман създава германски дюнер в малка закусвалня на гарата до зоопарка. Днес в германската столица има над 1000 щанда за дюнери.
Вижте повече по темата във видеото.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК