Селенът е важен минерал за щитовидната жлеза. Той се набавя чрез храната. Този минерал е нужен на организма, за да може да се извършват и да протичат нормално някои съществени функции в него, като производство и транспорт на щитовидни хормони, производство на клетки на ДНК, механизми на потискане на възпаленията в организма, функции на имунната система и много други.
Дефицитът на селен може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Но и прекаляването с този минерал има не по-малко опасни странични ефекти, като неврологични смущения, косопад, мускулна чувствителност и болезненост, в редки случаи дори смърт.
Бразилските орехи са известни като най-богатият източник на селен сред храните. Ето защо с тях не трябва да се прекалява. Само 2-3 бразилски ореха доставят цялото нужно количество селен на организма за денонощие.
Кои са храните с най-богато съдържание на селен, полезни за функцията на щитовидната жлеза?
Бразилски орех
Бразилският орех е най-добрият източник на селен в природата. В 2-3 ядки бразилски орех в зависимост от големината им се съдържа цялото нужно количество селен за денонощие. Бразилският орех е и много богат източник на магнезий, фибри и цинк, които са важни за функциите на имунната, нервната и сърдечносъдовата система.
Скариди
В една чаша скариди се съдържа около 76% от необходимото количество селен. Те са богати още на витамин В12 и омега-3. Редовната консумация на скариди подпомага клетъчното делене и метаболизма.
Тофу
Тофу е известен заместител на месото и млечните продукти. В него се съдържат около 80% от нужните количества селен за деня в порция от около 1 чаша.
Четете повече по темата в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 3 години