Кафявата захар е една от алтернативите на бялата рафинирана захар, смятана за по-здравословна. Но наистина ли това е така? За да разберем отговора на този въпрос, ще разгледаме приликите и разликите между бялата и кафявата захар.
Съществуват различни видове захар. Бялата захар е рафинирана. Тя се използва предимно за печива, които изискват втасване. Този процес е невъзможен при употреба на кафява захар в каквато и да е разновидност, защото в кафявата захар се съдържа меласа и това е съществената разлика между нея и бялата захар.
Меласата е естествен примес в захарта, който се съдържа в различна степен при различните видове кафява захар. В светлокафявите гранулирани видове захар концентрацията на меласа е най-малка. Най-голяма е в тъмнокафявите видове захар, като мусковадо и турбонадо. Затова и тяхната текстура е лепкава и тежка.
Бялата захар е освободена от меласата с допълнителна обработка и рафиниране.
Кафявите видове захар съдържат значително по-голямо количество влага. Това ги прави подходящи за приготвяне на лепкави, хрупкави рецепти, в които не се изисква втасване. Подходящи са за сосове, маринати за меса и барбекю, както и при приготвянето на сиропи.
Що се отнася до калорийната стойност на двата основни типа захар, те са много сходни откъм калории.
Четете повече по темата в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК