fallback

Ето кои храни намаляват главоболието

Те имат своята роля във функционирането и на главния мозък

07.07.2021 | 08:05 Автор: Десислава Атанасова

Повишеният прием на омега-3 мастни киселини и намаляването на омега-6 в хранителния режим може да намали честотата и продължителността на мигренозните присъпи, става ясно от ново изследване представено в The BMJ.

Обичайният хранителен режим на съвременния човек е беден на омега-3, затова пък изобилства на омега-6. В организма тези киселини поставят образуването на оксилипините – молекули, които влияят на главоболието. 

Изследователите са открили, че оксилипините, които се получават от омега-3 го облекчават, докато тези на омега-6 действат обратното.  Омега-3 и омега-6 са мастни киселини, които не могат да се синтезират от организма ни и единственият начин да се осигурят е да се набавят чрез храната.

Те имат своята роля във функционирането на главния мозък, ръста, развитието, обмяната на веществата, здравето на репродуктивната система.

Повече по темата четете на Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback