Храната е важна за здравето на човек. Но как чрез менюто да помогнем на зрението си? Определени хранителни вещества имат влияние върху начина, по който виждаме, тъканите на очите и очния нерв.
Диетата с ниско съдържание на мазнини и богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни може да помогне не само на сърцето, но и на очите. Това е така заради свързаността на очите с кръвоносните съдове, които ги захранват с кислород и важни съединения.Ето какви храни да присъстват на трапезата, ако имате проблеми с очите:
Храни с оранжев цвят, богати на витамин А
Вит. А намалява сухотата в очите, стимулира тяхното естествено овлажняване и подобрява фокуса на зрението. Той е мощен антиоксидант, който намалява възпалението и се бори с дегенеративните изменения в очите, настъпващи с възрастта и при някои заболявания.
Най-богати на витамин А са сладките картофи, морковите, тиквата, пъпешите, кайсиите.
Не подценявайте витамините С и Е
Тези силни антиоксиданти се борят с потенциалните щети, които свободните радикали и възпаленията в тъканите могат да нанесат на очите. Най-богати източници на витамин Е са слънчогледовите семки, авокадото, бадемите, пише az-jenata.bg.Омега-3 мастни киселини
Те помагат в борбата с възпаленията, свободните радикали и дегенеративните изменения в клетките, причиняващи очни и сърдечносъдови заболявания. Най-богата на омега-3 е рибата. Включете в седмичното си меню поне два пъти сьомга или пъстърва, за да бъдете здрави и да виждате по-добре.
Снимки: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК