Екип от 10-годишни деца е победителят в Детската киномания

Възпитаници на Френския лицей са автори на лентата "Как (не) се ходи на училище"

25.06.2021 | 17:56 Редактор: Елеонора Танева

Тазгодишният победител на Детската киномания за най-добра анимация е лентата "Как (не) се ходи на училище". Филмчето е дело на 10-годишни деца от Френския лицей "Виктор юго". 

"Как (не) се ходи на училище" разказва историята на едно момиченце, което не иска да ходи на училище, скрива се в кухненския шкаф, а когато го откриват там - измисля невъобразима история, която го изпраща в друг свят с птица, еднорог, чудовище, лъв и вълшебно прасе. 

13 деца от Френския лицей са създали лентата само за няколко седмици, но с много труд. За да оживеят героите, децата са нарисували хиляди картини, написали са сценарий и са направили сами близо 1500 снимки.

"Рисувахме много, горе долу само рисуване и говорене имаше. А анимирането е сложна работа за деца. Става с много търпение. Трябва с един сантиметър да го мърдаме всеки път и ако нещо падне, ще изгубим много време", разказва Максим, който е едит от авторите на проекта.

Малките творци издадоха рецептата за най-добра анимация: щипка търпение, щипка любов и няколко лъжици въображение. А наградата за тях е не само първото място, а и ценните уроци, които научават по време на създаването на филмчето. 

"Анимирането е изкуство и е много трудно, отнема много време, понякога се ядосвахме, но винаги свършвахме работата. По време на анимирането трябва да си търпелив, да слушаш учителката и най-важното е да се изслушваме и така създаваме и приятелсва.

Стилът на анимацията е стоп моушън, разказва учителката на децата Ана Райчева. 

"Моята работа е да им помогна да си излеят въображението. Стоп моутъш анимацията се прави с поредица от снимки и местене мъничко по мъничко на предметчето или картинката, която снимаш. По този начин децата могат да правят анимациии с телефони, таблети и всякави подръчни неща", споделя преподавателят.

Отборът на Stop Motion for kids продължава да твори и замисля създаването на нова лента. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК