Диабетът тип 2 е водещо социално заболяване в световен мащаб. Учените са доказали, че балансираното хранене, заедно с поддържането на умерена физическа активност, предпазва от диабет от развитие на заболяването.
Настоящото проучване установява, че редовното консумиране на цели плодове, а не на плодов сок, значително намалява риска от диабет.
Проучването е публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, като резултатите от него показват, че консумацията на повече плодове е свързана с повишаване на инсулиновата чувствителност, имаща основно значение за развитие на диабет тип 2.
Според Центъра за контрол и профилактика на заболяванията около 1 на всеки 10 души в САЩ е със захарен диабет, а от тях 90–95% имат диабет тип 2.
Клетките на засегнатите се „борят“ да приемат глюкозата в кръвното русло.
Патогенетичният механизъм на заболяването се дължи на инсулинова резистентност, тъй като именно инсулинът - хормон, произведен в панкреаса - улеснява преноса на кръвна захар в клетките, а при диабетици този процес е нарушен.
Д-р Ху и останалите съавтори подчертават, че здравословните хранителни режими за профилактика и лечение на диабет обикновено са богати на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, ядки, бобови растения. Освен това е налице умерена консумация на алкохол.
Изследователите проследяват колко плодове консумират хората, кои конкретни плодове ядат и колко плодов сок пият.
След това изследователите са проверили колко от участниците са развили диабет тип 2 между началото и края на проучването. Те също така са разгледали биологичните маркери, свързани с риска от диабет тип 2, пише puls.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК