Ако се замислите, ние се храним в цветове. Червени, жълти, зелени, оранжеви, сини и лилави храни, представени от различни видове меса, млечни продукти, ядки, плодове и зеленчуци. Изобилие от важни хранителни елементи за нашето здраве, сред които и антиоксиданти.
За червените храни се смята, че са важни за здравето на сърцето, храносмилателния тракт, кожата, зрението.
Оранжевият цвят представлява изобилие от сила и живот, а храните обагрени в него благоприятстват имунната, сърдечносъдовата система, здравето на мозъка, очите. Останалите цветни храни също носят ползи за тези системи и органи, спомагайки и за намаляване възпалението в тялото, подобряване на метаболизма, детоксикирането. Това обаче, което ги прави наистина специални са антиоксидантите, които спомагат за намаляване вредите от свободните радикали.
Някои състояния, причинени от свободните радикали, включват:- Влошаване или загуба на зрение;
- Възпаление на ставите;
- Увреждане на нервните клетки в мозъка, което допринася за състояния като болестта на Паркинсон или болестта на Алцхаймер;
- Ускоряване на процесите на стареене в тялото;
- Повишен риск от сърдечни заболявания и някои видове рак.
Вижте кои са едни от най-важните антиоксиданти и как да си ги набавите:
Алиеви серни съединения – съдържат се в праз, лук и чесън.
Антоцианини – набавяме си ги чрез консумацията на патладжан, грозде и плодове.
Бета-каротин – тиква, манго, кайсии, моркови, спанак и магданоз.
Катехини – съдържат се в червеното вино и чая.
Четете повече по темата в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК