fallback

Здравословни ползи от консумацията на сушена храна

Дехидратираните храни носят и по-нисък риск от замърсяване и увреждане на храната

26.05.2021 | 06:30 Автор: Десислава Атанасова

Сушените плодове и зеленчуци не само се запазват за по-дълго. Те носят невероятни ползи за организма по различен начин, отколкото ако са консумирани пресни. В изсушен или дехидратиран вариант могат да се консумират още меса, билки, подправки. Те са удобни за дълготрайно съхранение, освен това придават и по-различен, понякога по-наситен вкус на ястията ви.

Дехидратираните храни носят и по-нисък риск от замърсяване и увреждане на храната. Изсушаването на различни хранителни продукти запазва техните витамини и минерали, като същевременно намалява риска от поява на бактерии и микроорганизми, какъвто риск съществува при пресните храни. Това е прекрасен начин да извлечете ползи от натуралните продукти, като ги запазите и изсушите, но без да се лишавате от техните вкусови и хранителни качества.

Според проучване от 2016 година, публикувано в Journal of Functional Foods и цитирано от healthdigest.com, консумацията на сушени плодове, зеленчуци, меса и подправки е препоръчителна на дневна база с оглед подобряване на здравето. Хранителните вещества, антиоксидантите, витамините и минералите, които тези храни съдържат, насърчават здравето и могат да подобрят редица функции в организма.

Повече четете на Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback