Сушените плодове и зеленчуци не само се запазват за по-дълго. Те носят невероятни ползи за организма по различен начин, отколкото ако са консумирани пресни. В изсушен или дехидратиран вариант могат да се консумират още меса, билки, подправки. Те са удобни за дълготрайно съхранение, освен това придават и по-различен, понякога по-наситен вкус на ястията ви.
Дехидратираните храни носят и по-нисък риск от замърсяване и увреждане на храната. Изсушаването на различни хранителни продукти запазва техните витамини и минерали, като същевременно намалява риска от поява на бактерии и микроорганизми, какъвто риск съществува при пресните храни. Това е прекрасен начин да извлечете ползи от натуралните продукти, като ги запазите и изсушите, но без да се лишавате от техните вкусови и хранителни качества.
Според проучване от 2016 година, публикувано в Journal of Functional Foods и цитирано от healthdigest.com, консумацията на сушени плодове, зеленчуци, меса и подправки е препоръчителна на дневна база с оглед подобряване на здравето. Хранителните вещества, антиоксидантите, витамините и минералите, които тези храни съдържат, насърчават здравето и могат да подобрят редица функции в организма.
Повече четете на Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 3 години