Ново проучване, което изследва майчиното мляко на американските жени, открива токсични химикали във всички 50 тествани проби и на нива близо 2000 пъти по-високи от нивото, което някои защитници на общественото здраве препоръчват като безопасно за хранене на бебетата.
Констатациите "са причина за безпокойство" и подчертават потенциална заплаха за здравето на новородените, казват авторите на изследването, за което съобщава "Гардиън".
"Проучването показва, че замърсяването с PFAS (пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS) са голяма група от хиляди синтетични химикали, които се използват широко в обществото и се срещат в околната среда) на майчиното мляко вероятно е универсално в САЩ и че тези вредни химикали замърсяват това, което трябва да бъде "перфектната храна на природата“, каза Ерика Шредър, съавтор и научен директор в "Toxic Free Future", базирана в Сиатъл организация с нестопанска цел, която тласка индустрията да намери алтернативи на химикалите.
PFAS, или пер- и полифлуороалкилираните вещества, са клас от около 9000 съединения, които се използват за направата на продукти като опаковки за храни, дрехи и килими, устойчиви на вода и петна. Те се наричат „вечни химикали“, тъй като не се разграждат естествено и е установено, че се натрупват в хората.
Тези химикали са свързани с рак, вродени дефекти, чернодробни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, рязко намаляване на броя на сперматозоидите и редица други сериозни здравословни проблеми.
Рецензираното проучване, публикувано в списанието "Environmental Science and Technology", установява, че в млякото има нива на PFAS, вариращи от 50 части на трилион (ppt) до над 1850 ppt. Няма стандарти за PFAS в майчиното мляко, но Организацията за защита на общественото здравеопазване "Environmental Working Group" поставя своята консултативна цел за питейно мляко на 1 ppt, а Федералната агенция за регистрите на токсичните вещества и болестите в рамките на Министерството на здравеопазването и хуманните услуги препоръчва само 14 ppt в млякото за деца.
Въпреки че изследователите са обезпокоени от констатациите, новородените са трудни за изследване, така че не е извършен задълбочен анализ на това как PFAS им влияе, каза Шийла Сатянараяна, съавтор на изследването и педиатър от Университета във Вашингтон. Но тя добави, че проучванията на по-големи деца и възрастни свързват химикалите с хормонални нарушения и предполага, че PFAS уврежда имунната система, което може да бъде особено проблематично за кърмачетата, тъй като кърмата укрепва имунната им система.
"Химикалите са толкова повсеместни, че всъщност не можем да предскажем кой ще бъде с най-голяма експозиция", добави експертът.
Изследването също опровергава твърдението на химическата промишленост, че нейното по-ново поколение PFAS, което все още се използва, не се натрупва при хората. То открива повече от 12 вида съединения в около половината от пробите и общо 16 съединения, които се използват в момента.
Доказателствата също така показват, че проблемът се влошава. Изследването е първото в САЩ от 2005 г., което проверява проби от кърма и показва увеличение на по-новото поколение PFAS, докато по-старите съединения, които постепенно се премахват от промишлеността, все още присъстват, а някои и на високи нива.
Изследването също така анализира данните за кърмата от цял свят и установява, че честотата на откриване на PFAS се увеличава, информира БГНЕС.
Сред стъпките, които авторите препоръчват на бременните жени и майките, за да се предпазят, са избягването на мазниноустойчиви хранителни опаковки, предпазители от петна като ScotchGard, водоустойчиво облекло, което използва PFAS, и готварски продукти с тефлон или подобни незалепващи свойства, въпреки че производителите често не разкриват употребата на химикалите. Нещо повече, повсеместността на съединенията ги прави почти невъзможни за избягване и Шредър каза, че най-доброто решение е виртуалната забрана на целия химически клас, включително тези, за които индустрията твърди, че не се натрупват толкова много при хората.
"Проучването предоставя нови доказателства, че PFAS, които компаниите в момента използват и пускат в продукти, се държат като тези, които постепенно са отпаднали, а също така влизат в кърмата и излагат децата на много уязвима фаза на развитие", каза тя.
Снимка: БГНЕС
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 3 години
преди 3 години
преди 3 години
преди 3 години
преди 3 години
преди 3 години
преди 3 години