Гергьовден е! Традиционно на този празник се готви агнешко месо. Затова ви представяме вкусна рецепта, с която да посрещнете вашите гости.
Продукти:
- около 3 и половина кг агнешко месо (бутче)
- 500 г пресни печурки
- 500 г ориз
- 2 връзки пресен чесън
- 2 връзки пресен лук
- сол, черен пипер
- 1 бучка масло
- 50 мл олио
- 1 кубче зеленчуков бульон
Приготвяне:
Бутчето се намазва с масло и се овкусява със сол и черен пипер. В загрят тиган с малко мазнина от всички страни се запържва леко. След това се слага в тавичка за печене, покрива се с фолио и се оставя да се пече около 2 часа и 30 минути на 220 градуса.
Докато месото се готви, пригответе зеленчуковия бульон. В тенджера загрейте малко количество олио и задушете нарязаните лук и чесън. Добавете предварително измития ориз, бъркайте 1-2 минути и след това залейте с бульона, съветва az-jenata.bg.
Отделно в малко масло задушете гъбите, като добавите към тях сол и черен пипер на вкус. Когато агнешкото месо е почти готово, премахнете фолиото и запечете още 10-15 минути, за да хване златиста коричка. Сервирайте го върху канапе от сварения ориз, а около него декорирайте задушените гъби.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК