Авокадото е хранителен продукт за милиони, но ново проучване установява, че тези вкусни плодове могат да имат и някои допълнителни лечебни ползи. Изследователи от университета в Гуелф, Канада, откриха нова съставка в авокадото, която според тях може да отвори вратата към по-добро лечение на левкемия.
По-конкретно, тази съставка изглежда може да атакува ензим, който е от решаващо значение за растежа на раковите клетки, пише "Стъди Файндс“.
Изследователите са насочили вниманието си към остра миелоидна левкемия (ОМЛ), която лекарите наричат най-опасната разновидност на рака на кръвта. Повечето хора с диагноза ОМЛ са на възраст над 65 години и само около 10 процента оцеляват в продължение на пет години след диагностицирането.
Важно е, че левкемичните клетки съдържат големи количества ензим, наречен VLCAD, който помага при метаболитните процеси."Клетката разчита на този път, за да оцелее“, казва д-р Пол Спагнуоло, от Департамента по хранителни науки, в университетско съобщение.
"Това е първият път, когато VLCAD е идентифициран като мишена при всякакъв рак", сподели още той.
Спагнуоло и неговият екип тествали различни нутрицевтични съединения в опит да намерят каквото и да е вещество, способно да се бори с VLCAD, предаде БГНЕС.
"И така, най-доброто бе открито в авокадото“, отбелязва Спагнуоло.
"VLCAD може да бъде добър маркер за идентифициране на пациенти, подходящи за този вид терапия. Той може да бъде и маркер за измерване на активността на лекарството“, продължава той."Това поставя началото на евентуалната употреба на тази молекула в клинични изпитвания върху хора. Налице е стремежът да се намерят по-малко токсични лекарства, които могат да се използват", добави още.
В момента около половината от всички възрастни пациенти с ОМЛ се нуждаят от палиативни грижи. Други избират химиотерапия, но това често носи повече вреда, отколкото полза.
"Завършихме човешко изследване с тази съставка като орална добавка и успяхме да покажем, че значителни количества се понасят доста добре“, заключава Спагнуоло.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК