На Велика събота също боядисваме яйца и месим козунаци. Как се спазва традицията в благоевградското село Логодаж?
Преди да запретнат ръкави, логодашките баби пеят песни, за да вдъхнат на тестото живот и сладост. Закичени са с Великденче.
"Това се казва Великденче. По научно случайно прочетох в една книга-Медуница, затова, защото като дръпнеш цветенца и сръбнеш така е сладко", каза Веселина Бойчева.
Първо се започва с боядисването на великденските яйца, то трябва да е преди изгрев слънце. Традицията тук повелява боята да е от билки.
След яйцата започва месенето.
"Това е тестото за козунака. Значи рецептата я знам от как се помня, мойта майка правеше за Великден козунаци, свекървата правеше. Един кг брашно, яйца, 300 гр. захар, 250 прясно мляко и мас. Маста не я сипвам вътре, а като почна да я меса, ей така", допълни тя.
Правят се и колачета.
"Ке го омесим на колаченца и ке сложиме яйца в него и ке се изпечат яйцата и после се дават на децата. Това си така бело, както требва", обясни жената.
Готовите козунаци и краваи логодашките баби ще запазят за неделя, когато заедно с агнешкото ще ги сложат на масата.
Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК