Всички сме единодушни, че храненето има огромно значение за ежедневното ни здраве, добрата ни кондиция и бъдещия ни здравен статус. Балансът на всички хранителни вещества, наличието на нужните минерали и витамини са ключови, за да определим една диета като пълноценна и разнообразна, и да я обявим за полезна.
Когато попаднем в рискова инфекциозна среда (пандемия), боледуваме често и продължително, подложени сме на хоспитализация, операция, сложни животоспасяващи процедури или се възстановяваме след тежко боледуване (вкл. Ковид-19), се оказва, че някои хранителни вещества – протеините, имат голяма роля за хода на нашето боледуване и възстановяване.
През април 2020 г. Европейска асоциация за лечебно хранене и метаболизъм публикува специални практически препоръки за храненето на Ковид-19 пациенти по време и след боледуване. Нуждата да се обърне нарочно внимание на този проблем е, че най-рискови са възрастните хора, с множество заболявания, че престоят в интензивно отделение води до загуба на телесно тегло, че дългото боледуване влошава храненето. Всичко това води до недохранване, което пък удължава и утежнява боледуването.
Основен акцент на Ръководството е белтъчното хранене, достигането на целевите стойности на протеините и връзката им с директната прогноза за хода на заболяването. Протеините са тези, които най-рязко променят бионаличността си при боледуване (хипопротеинемията съпътства множество остри и хронични заболявания), поради което нормата за протеини на килограм тегло се повишава (спрямо нормата при здрави хора).
Основна препоръка в хранителния режим да се включат допълнителни белтъчни добавки. Най-добро решение са медицинските храни, които са разработени по всички стандарти на фармацевтичното производство и имат доказан състав, ефикасност и безопасност.
Четете повече по темата в puls.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК