Витамин К е много важен мастноразтворим витамин, който може да бъде набавен чрез определени храни. Той е жизненоважен за изграждането, здравината и плътността на костите, подобно на витамин D и калций, но също така е от особена важност за съсирването на кръвта и синтеза на кръвни клетки.
Тялото не може да синтезира витамин К, затова се налага да си го набавяме чрез храната. Някои хора могат да страдат от дефицит на витамин К без да знаят, което може да предизвика някои състояния в зависимост от тежестта на дефицита.
Кои са най-добрите източници на витамин К сред храните? Първенци са най-вече листните и тъмнозелените зеленчуци.
Спанак
Спанакът е невероятен източник на витамин К. В една чаша спанак се съдържат около 888 микрограма витамин К. Спанакът е богат още на витамин А и желязо.
Авокадо
В едно авокадо се съдържат около 48 микрограма витамин К. То е много добър източник на полезни растителни мазнини и фибри.
Грах
В граха се съдържат около 60 микрограма витамин К за една чаша. Грахът е добър източник на растителни протеини, фибри и сложни въглехидрати.
Още по темата може да прочетете на Az-jenata.bg
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК