Белият ориз е една от най-популярните храни в цял свят. Той е част от културата на много народи. Широко застъпен е както в нашата кухня, така и в тази на редица държави по света. Милиони хора по света консумират големи количества бял ориз, някои дори всеки ден. Ястията, приготвени с ориз, са вкусни и са толкова разнообразни, че надали някога би ви омръзнал.
Но честата и обилна консумация на бял ориз има рискове за здравето, които не са за подценяване. Белият ориз е рафиниран, тоест пречистен от всички обелки и фини черупки, които кафявият ориз има. Те са носители на фибри, протеини и други важни хранителни вещества, включително витамини.
Проблемът с белия ориз идва именно тук – той е лишен от важни вещества, от които тялото има нужда. Без тях смилането му е значително по-лесно, което пък премахва ползите за организма от нерафинирания му вариант.
Белият ориз е източник на въглехидрати, към които се обръщат трениращите хора, които се опитват да отслабнат и да покачат мускулна маса. Белият ориз обаче е носител на бързи въглехидрати, които излагат тялото на повишен риск от диабет тип 2, метаболитен синдром, инсулинова резистентност.
Другото, което трябва да имате предвид, когато консумирате бял ориз, са калориите, които той съдържа. Белият ориз е богат на много калории, което е предпоставка за трупане на излишно тегло при честата му консумация.
Най-лошото е, че белият ориз за разлика от кафявия, няма почти никаква хранителна стойност, тъй като е рафиниран и лишен от най-съществените хранителни вещества в състава си. Това, разбира се, зависи от сорта ориз и от степента на рафиниране.
За предпочитане е да избирате кафяв, пълнозърнест или черен ориз. Те са с по-нисък гликемичен индекс, пише Az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 1 година
преди 3 години
преди 3 години
преди 3 години