fallback

Кафяв или бял ориз - кой е по-добрият избор

При втория реално са отстранени триците и зародишите

02.04.2021 | 06:30 Автор: Юлия Христова

Кафявият ориз действително е по-здравословният от белия. Причината е, че при обработката на белия ориз се отстраняват повечето негови полезни вещества. Кафявият ориз е пълнозърнест и съдържа повече витамини, минирали и фибри. Той включва три съществени части: трици, зародиш и ендосперм. В триците и зародиша са повечето минерали, витамини, антиоксиданти, фибри и протеини на ориза. Ендоспермът по своята структура е основно нишесте с мъничко белтъчини. При белия ориз реално са отстранени триците и зародишите.

Нека сравним количеството полезни витамини и минерали в кафявия и белия ориз:

Тиамин – при кафявия е 0,345 млг, при белия 0,256 мг

Ниацин – 4,97 мг; 2,32 мг;

Витамин В6 – 0,238 мг; 0,145 мг;

Калий – 168 мг; 55,3 мг;

Магнезий – 76 мг; 19 мг;

Фосфор – 199 мг; 67,9 мг;

Желязо – 1,09 мг; 1,88 мг;

Цинк – 1,38 мг; 0,774 мг.

(количествата се отнасят за чаша сготвен ориз)

Има марки, които обогатяват оризовите си продукти с желязо, ниацин, тиамин, фолиева киселина, въпреки това кафявият остава по-добрият вариант за пълноценно хранене. 

Кой ориз е по-добър при режим за отслабване?

И кафявият, и белият ориз биха могли да се включат в адекватен хранителен режим, целящ редуциране или поддържане на теглото. По-ниско калоричен е белият ориз, но не бива да се пропуска фактът, че кафявият създава по-бързо и силно чувство на засищане и той е с по-нисък гликемичен товар.

Ето някои цифри за сравнение:

Калории: 238 ккал кафяв; 204 ккал бял ориз;

Въглехидрати: 49,6 г; 44,2 г;

Захари: 0,24 г; 0,05 г;

Мазнини: 1,87 г; 0,442 г;

Фибри: 3,12 г; 0,632 г;

Протеини: 5,32 г; 4,22 г. 

Гликемичен товар: 20; 35

Гликемичен индекс: 50; 66

Факт е, че кафявият ориз съдържа малко повече калории от белия, но имайте предвид че дори само за отслабването, а не като цяло за здравето, е важно и качеството на тези въглехидрати, а не само количеството им. Кафявият ориз съдържа комплекс въглехидрати, докато при белия те са предимно скорбяла. 

Цялата статия четете на puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Любопитно
fallback