Кафявият ориз действително е по-здравословният от белия. Причината е, че при обработката на белия ориз се отстраняват повечето негови полезни вещества. Кафявият ориз е пълнозърнест и съдържа повече витамини, минирали и фибри. Той включва три съществени части: трици, зародиш и ендосперм. В триците и зародиша са повечето минерали, витамини, антиоксиданти, фибри и протеини на ориза. Ендоспермът по своята структура е основно нишесте с мъничко белтъчини. При белия ориз реално са отстранени триците и зародишите.
Нека сравним количеството полезни витамини и минерали в кафявия и белия ориз:
Тиамин – при кафявия е 0,345 млг, при белия 0,256 мг
Ниацин – 4,97 мг; 2,32 мг;
Витамин В6 – 0,238 мг; 0,145 мг;
Калий – 168 мг; 55,3 мг;
Магнезий – 76 мг; 19 мг;
Фосфор – 199 мг; 67,9 мг;
Желязо – 1,09 мг; 1,88 мг;
Цинк – 1,38 мг; 0,774 мг.
(количествата се отнасят за чаша сготвен ориз)
Има марки, които обогатяват оризовите си продукти с желязо, ниацин, тиамин, фолиева киселина, въпреки това кафявият остава по-добрият вариант за пълноценно хранене.
Кой ориз е по-добър при режим за отслабване?
И кафявият, и белият ориз биха могли да се включат в адекватен хранителен режим, целящ редуциране или поддържане на теглото. По-ниско калоричен е белият ориз, но не бива да се пропуска фактът, че кафявият създава по-бързо и силно чувство на засищане и той е с по-нисък гликемичен товар.
Ето някои цифри за сравнение:
Калории: 238 ккал кафяв; 204 ккал бял ориз;
Въглехидрати: 49,6 г; 44,2 г;
Захари: 0,24 г; 0,05 г;
Мазнини: 1,87 г; 0,442 г;
Фибри: 3,12 г; 0,632 г;
Протеини: 5,32 г; 4,22 г.
Гликемичен товар: 20; 35
Гликемичен индекс: 50; 66
Факт е, че кафявият ориз съдържа малко повече калории от белия, но имайте предвид че дори само за отслабването, а не като цяло за здравето, е важно и качеството на тези въглехидрати, а не само количеството им. Кафявият ориз съдържа комплекс въглехидрати, докато при белия те са предимно скорбяла.
Цялата статия четете на puls.bg
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК