Германските пивоварни, поради затворените по време на пандемията кръчми, ресторанти и барове, не могат да продават вече произведената бира.
Срокът на годност изтича - и какво да правя с пивото? Според статистиката федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия заема едно от водещите места в Германия по производство и консумация на бира.
Освен това най-много бира се пие в края на зимата и началото на пролетта в Рейнска област, по време на традиционния карнавал с многобройните празници в кръчми, барове и ресторанти. Но тази година карнавалът беше отменен поради пандемията. И бирата „събира прах”.
Какво да се прави с пенливата течност, произведена и закупена предварително в бъчви, особено ако срокът й на годност изтече? Вариантът с изливане в канализацията не стои.
Дюселдорфската пивоварна Füchschen разполага с повече от 6 хиляди литра тъмна бира Altbier, чийто срок на годност изтича в много близко бъдеще, пише БГНЕС.
И проблемът беше решен по същия начин, както вече беше решен в някои други градове на Германия.
Почти всеки германски регион е известен със специалния си вид бира. В Дюселдорф и в района на Долен Рейн това е традиционната тъмна бира Altbier.Сега тук се появи нов вид хляб - „бирен хляб“ (Bierbrot). Неговата особеност се крие във факта, че вместо вода за втасване на тестото се използва Аltbier. С помощта на 6 хиляди литра бирени запаси бяха изпечени над 15 хиляди питки. Някои пекарни в Дюселдорф дават на тези, които купуват хляб от тях, бутилка бира - както се казва, "отгоре ".
През 2020 г., когато в Германия бушува пандемия, както и навсякъде по света, немските пивоварни са продали общо около 8,7 милиарда литра бира. Цифрата е впечатляваща, но ... Според Федералната статистическа служба продажбите на бира са паднали с 5,5% в сравнение с предходната година.
Някои пивоварни трябваше да направят това, когато миналата пролет много от тях буквално ползваха пълните с бира бурета за столове, тъй като всички големи карнавални фестивали бяха отменени и съответно търсенето на бира спадна рязко.
"Този тъжен час наближава с всеки ден на заключване", каза Петер Кьониг, директор на пивоварната Füchschen в Дюселдорф, в интервю за агенция ДПА. Срокът на годност е на път да изтече и Кьонинг ще трябва да изхвърли между две до три хиляди литра бира, налята в бъчви миналия октомври. "Това е като нож в сърцето", подчертава той.