От години се говори, че мазната риба и наличните нея полиненаситени мастни киселини Омега-3 са полезни за здравето и хората, които си ги набавят редовно в менюто по-рядко развиват сърдечносъдови заболявания.
Сърдечносъдовият риск е по-нисък при тези, чиито нива на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина са по-високи. И двете мастни киселини се съдържат най-вече в рибата. Те се изличат от нея и се предлагат като хранителни добавки.
От тях 51 700 са имали история за различни сърдечносъдови заболявания, включително и инсулт. Останалите 139 800 се приемат за здрави. Средната продължителност на наблюдението е била 7 ½ години.
Четете цялата статия в Puls.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК