Защо не трябва да прекаляваме с червеното месо?

Твърде честата му консумация може да повиши холестерола и риска от диабет и подагра

11.03.2021 | 18:11 Редактор:
Защо не трябва да прекаляваме с червеното месо?
Защо не трябва да прекаляваме с червеното месо?

Червеното месо е сред най-консумираните в световен мащаб. Към него се причисляват свинското, телешкото, говеждото, агнешкото. То е един от най-богатите източници на желязо. Суровина е за направата на колбаси и месни специалитети. То е част от любимия ви бургер. Източник е още на витамини от група В, цинк, протеини, аминокиселини.

Консумацията на червено месо всеки ден обаче има някои нездравословни ефекти. Ето защо с количеството и честотата на присъствието му на трапезата трябва да се внимава. Червеното месо е по-богато на наситени мазнини от останалите меса. Това може да има някои нежелани ефекти върху здравето.

Повишава холестерола

Богатото наличие на наситени мазнини в червеното месо се свързва с повишаване на стойностите на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Това създава предпоставка за развитие на сърдечносъдови заболявания, отлагане на плаки по кръвоносните съдове и запушването им.

Повишен риск от сърдечносъдови заболявания

Прекалено честата и изобилна консумация на червено месо се свързва с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на наситените мазнини в него. Хората, които ядат редовно червено месо имат по-висок риск от сърдечносъдови инциденти и високо кръвно налягане, сочат данните от проучване от 2016 година, публикувано в Public Health Nutrition.

Повишен риск от рак

Според друго проучване, публикувано в списание Cancer Medicine и цитирано от healthdigest.com, червеното месо в големи количества, консумирано често или ежедневно, повишава риска от развитие на рак. Това се дължи на хетероцикличните амини и полицикличните ароматни въглеводороди, представляващи съединения, образувани при приготвяне на мускулно месо, включително говеждо, свинско, риба и пилешко, при високи температури. Тези съединения могат да променят ДНК и да създадат предпоставки за развитие на рак, пише Az-jenata.bg

Диабет и подагра

Честата консумация на червено месо се свързва с повишени стойности на пикочна киселина в организма. При хронично високи нива на този показател съществува риск от развитие на подагра. Червеното месо в големи количества се свързва и с повишен риск от диабет тип 2 и затлъстяване.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК