Учените са установили как яденето на ябълки влияе върху развитието на паметта при хората. Изследването е публикувано в списанието Stem Cell Reports и цитирано от РИА Новости.
Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания проведоха проучване върху мишки. Те култивират стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и след това добавят към тях кверцетин или 2-хидроксибензоена киселина, фитонутриенти, открити в ябълките.
Според резултатите от изследването високата концентрация на фитонутриенти в ябълките стимулира неврогенезата - процеса на образуване на нови неврони. Фитонутриентите като ресвератрол и епигалокатехин-3-галат (EGCG) могат да имат положително въздействие върху различни органи, включително мозъка, предава "Фокус".
Ефектът е сравним с този на физическите упражнения, за които е известно, че насърчават образуването на нови неврони, казват изследователите.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК