Калият е много важен минерал за нормалната работа на сърдечносъдовата система и поддържането на кръвното налягане в граници. Бананите са известни с богатото си наличие на калий. Същото важи и за останалите жълти плодове и зеленчуци, но това съвсем не означава, че няма и други, дори по-богати на ценния минерал храни, които да включите в менюто си за здраво сърце.
Кои са най-богатите източници на калий сред храните?
Зелено цвекло
Зеленото цвекло е много богато на фолати, желязо и витамин С. То е прекрасен източник на калий. В една чаша зелено цвекло се съдържат около 28% от дневната нужда на организма от този минерал.
Пъпеш
Сочен и вкусен, пъпешът е богат на калий. Една чаша пъпеш съдържа невероятните 72% витамин С, необходим за деня. Освен това е богат на растителни протеини и фибри.
Домати
Доматите са превъзходен източник на калий, витамин С, желязо. Те съдържат антиоксиданти, важни в борбата с възпаленията. Ликопенът в доматите намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Киви
Кивито е известно като един от най-добрите източници на витамин С. То обаче е богато и на калий. Една чаша киви доставя около 12% калий на тялото.
Печурки
Гъбите печурки са друг добър източник на калий. Те са богати и на фибри, желязо и бета-глюкани, важни за имунната система.
Кокосова вода
В 600 милилитра кокосова вода се съдържат 13% от количествата калий, необходими на организма за деня. Кокосовата вода е добър източник на електролити и не съдържа много калории.
Кои още храни са богати на калий, вижте в Az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК