От 1940 г. насам антибиотиците са спасили множество хора от фатални инфекции и значително са подобрили общественото здраве.
Поради широката употреба на антибиотици, напоследък се говори за тяхното наличие в хранителните продукти. Могат да бъдат намерени в мляко, яйца, месо, а също и зеленчуци, плодове и зърнени култури.
В животинските продукти те се откриват, тъй като някои производители спират антибиотичната употреба непосредствено преди обработката на продукта, т.е. времето за изчистване на организма е недостатъчно.
Масовата употреба на антибиотици в клиничната практика заедно с наличието им в хранителните продукти значително увеличава риска от развитие на антибиотична резистентност у различни бактерии.
Когато биват продължително изложени на малки дози от даден антибиотик, бактериите развиват мутации в генома си, придаващи им толерантност към препарата. Тези, развили резистентността, оцеляват и се размножават, давайки начало на нов род, нетретируем с дадения антибиотик, а другите загиват.
Цялата статия четете в Puls.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: