На хърватския полуостров Пелешац, недалеч от Дубровник, се намира малкото селце Драче.
Тук се намира първата и единствена в света подводна винарна, изградена сред останките на потънал в Адриатическо море кораб. Туристите могат да направят подводно гмуркане, за да разгледат избата и винената продукция.
Полуостров Пелешац е известен със своите лозя, от които се произвеждат различни видове вино, включително прочутото дингач – кралят на хърватското вино. Но през 2011 г. винарна Edivo решава да предприеме алтернативен подход за отлежаване на божествената напитка – като се потопи под водата, съобщава "Евронюз“.
Лиценз
Винарната е първата в света, която има разрешително за отлежаване на виното в морето. Тя е единствената, която има патент да продава виното в амфора – античен съд, традиционно изработван от керамика.
Иноваторите, които стоят зад тази идея, твърдят, че отлежаването на виното по този начин му придава уникален вкус и ухание.
"Стигнахме до идеята да правим подводно вино, защото обичаме да се гмуркаме, както и всичко, свързано с морето“, казва Нивес Роман, мениджър на винарната.
Първа
Първата бутилка с отлежало под водата вино се появява през 2013 г. В началото екипът опитва няколко места около полуострова, а локацията, която използват сега, е идеална заради постоянната температура от 15 ºC през цялата година. Стабилната температура е ключът при правенето на вино.
Винарите решили да нарекат уникалното си творение Navis Misterium – Мистерията на морето.
Сортове
Виното се произвежда от местни лозя със сортове, някои от които са с произход от Хърватия, като дигнач. То отлежава в бъчви една година, преди да бъде потопено на дълбочина между 18 и 25 метра, където продължава да отлежава още две години, пише "Монитор".
През това време виното е запечатано в теракотена амфора или бутилка. То не се излага на слънчева светлина, докато не се отвори и налее в чаша.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК