Знаем, че храненето влияе на здравето и то се отразява не само на теглото ни, атлетичните ни способности, но е свързано и с хронични заболявания като диабет и сърдечносъдови рискове. Храненето обаче е от значение и за това как се чувстваме, нещо повече – то рефлектира и на психичното ни здраве.
Тревожността и депресията са сред най-често срещаните психични състояния в глобален аспект. Според Световната здравна организация депресията се превръща в един от водещите здравни аспекти.
Напоследък все повече се говори за храненето в психиатрията, въвежда се терминът Nutritional Psychiatry. Тя се занимава с изследвания, които разглеждат специално ролята на храненето в развитието и лечението на различни психични състояния.
Има проучвания, които показват съществуването на връзката между общия хранителен режим и риска от депресия. При анализ на 21 проучвания от 10 държави се намира, че при консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, нискомаслени млечни продукти, зехтин и същевременно нисък прием на месо рискът от депресия е по-нисък. И обратното, храненето, когато на преработени храни, червени меса, колбаси, рафинирани тестени изделия и пълномаслени млечни продукти, картофи, но бедно на плодове и зеленчуци е свързано с по-висок риск от такава.
При друг преглед се намира, че при придържане към Средиземноморската диета рискът от депресия е 32% по-нисък.
При ново проучване се установява, че при възрастни над 50 години, чието хранене е богато на наситени мазнини и добавени захари, се наблюдава по-често високи нива на тревожност.
Цялата статия четете на puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК