На 6 януари отбелязваме Йордановден (Богоявление). На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. На трапезата се слагат постни ястия, орехи, сурово жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.
Продукти:
- 3 чаши брашно
- 1 ч.ч. вода
- 2 с.л. разтопено масло
- 1 ч.л. мая
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. канела
- 1 яйце, разбито
- 8 чаши вода
- 2 ч.л. сода за хляб
За глазурата:
- 2/3 чаши кафява захар
- 1 с.л. канела
- 4 с.л. разтопено масло
Приготвяне:
В голяма купа смесете брашното и водата и оставете за около 20 минути, за да се омекоти глутенът. Добавете останалите съставки без яйцето. Замесете еластично тесто. Покрийте и оставете да втаса за около 1-2 часа.
Разделете тестото на 8 части. Всяка част разточете, така че да се получи дълго като въже парче. От всяко парче оформете геврек. Поставете гевреците в тавичка, покрита с хартия за печене.
Кипнете вода в дълбока тенджера. След като кипне, прибавете няколко щипки сода към водата. В кипящата вода пуснете 2 гевречета. Оставят се да врят за около 1 минута, докато бухнат. Изваждат се с решетъчна лъжица, отцеждат се върху кухненска хартия и се намазват с яйцето.
След това гевреците се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Охладете за 5 минути, преди да сервирате, съветва www.az-jenata.bg.
За глазурата:
Смесете захарта и канелата. Разбъркайте разтопеното масло с тях и намажете гевреците с тази смес.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК