На 24 декември празнуваме Бъдни вечер. Това е последният ден от Великите пости, в който се очаква раждането на Божия син.
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. И поставя тънкия край на дръвчето в огъня. Там то остава да тлее цяла нощ и да поддържа огъня жив.
Дървото е крушово, дъбово или буково. По искрите пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Гозбите задължително са постни.
При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството - според възрастта, както и на домашните животни.
След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост. Във всички православни храмове тази вечер се отслужва празнично богослужение.
Снимка: БГНЕС
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 3 години