В навечерието на най-светлите празници ви представяме рецепта за вкусни уханни питки с масло.
Продукти:
- 2 стръка целина
- 1/2 ч. ч. зехтин
- 2 яйца
- 200 мл прясно краве мляко
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 20 г жива мая
- 2 скилидки чесън
- 500 г брашно тип 500
- 2 стръка пресен копър
- 2 стръка пресен магданоз
Приготвяне:
Маята се разтваря в млякото, прибавят се няколко лъжици от брашното и щипка захар. Получената смес се разбърква до получаване на каша (квас). Оставя се да шупне за около 15мин. Квасът се разбърква с яйцата, зехтина и солта.
Омесва се до меко тесто, като постепенно се прибавя останалото брашно. Покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса. Подправките се пасират със зехтина и чесъна до получаване на песто. Тестото се разточва на правоъгълник и се намазва с пестото. Увива се на руло.
Нарязва се на триъгълници и се подрежда в предварително намазнена тава за печене. Триъгълните питки се намазват с яйце. Пече се на предварително загрята на 180 градуса фурна, съветва www.az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК