Лукът във всичките му разновидности е невероятно полезен зеленчук. Той е богат на витамини, минерали, антиоксиданти и активни вещества, които подобряват здравето ви в много аспекти. Той може да се разглежда и като суперхрана заради ползите, които носи на организма при честа и редовна консумация.
Какво се случва в тялото, когато ядете лук редовно?
Подобрява костната плътност
Консумацията на лук има положителен ефект върху усвояването на калций. Това е важно за костната плътност, особено с напредване на възрастта. Редовното включване на лука в ястията ви може да окаже благотворно влияние при страдащи от остеопороза, пише Az-jenata.bg.
Лукът намалява холестерола и допринася за здравето на сърцето
Лукът съдържа вещества, които имат противовъзпалителни свойства. Той намалява и лошия холестерол, вредящ на сърдечносъдовата система. Антиоксидантите в лука също са важен фактор за здраво сърце и здрави кръвоносни съдове.
Подобрява храносмилането
Лукът е изпълнен с голямо количество фибри. Ако го консумирате суров в големи количества, остротата на активните му вещества, които придават лютия му вкус, могат да раздразнят стомаха ви, особено ако имате проблеми с него. Но ако консумирате лука сготвен под някаква форма, той ще донесе редица ползи на храносмилателния ви тракт. Фибрите в него нормализират перисталтиката на червата и подхранват микрофлората в тях.
Благодарение на антиоксидантите лукът намалява увреждането в клеткитеСвободните радикали предизвикват увреждания в клетките, ускоряват тяхното стареене и създават предпоставки за развитие на ракови заболявания заради нарушеното им делене. Лукът може да противодейства на тези процеси, тъй като е много богат на антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес, предизвикан от свободните радикали.
Подобрява зрението
Лукът е полезен за очите. Той съдържа антимикробни и противовъзпалителни вещества, които подобряват състоянието и на устната кухина. Кверцетинът в лука е мощен антиоксидант, който допринася за забавянето на различни дегенеративни процеси в очите.
Помага за по-добър сън
Консумацията на лук на вечеря допринася за по-доброто качество на съня и по-лесното заспиване. До този извод стигат учени от Университета в Колорадо след проучване по темата. Диетичните фибри и антиоксидантите в лука спомагат за подобряване механизмите на съня и намаляват стреса.
Бори се със стареенето на кожата
Лукът е много богат на вода. Тя заема голяма част от неговата структура. Ето защо той е толкова полезен за кожата, тъй като я хидратира отвътре. Освен това антиоксидантите са полезни и за кожата. Те се борят със стареещите процеси във всяка клетка, включително и тези на кожата, намалявайки бръчките.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК