Свързваме изразителния му аромат със зимата и Коледа, защото знаем, че прави любимите ни сладки още по-неустоими. Карамфилът е уникална подправка, чийто аромат предпочитаме и под формата на свещи, етерични масла, за ухание на дома.
С него приготвяме не само десерти, но е подходящ и за основни ястия, супи, приготвянето на чай. Ползите за здравето му са многобройни, в следващите редове ще споменем само някои от тях.
Карамфилът е ароматен източник на бета-каротин, на който дължи своя наситен кафяв цвят. Този каротеноид е важен антиоксидант "провитамин А", от съществено значение за здравето на очите.
В състава на карамфила се включват множество съединения, които са свързани с противовъзпалителни свойства.
Евгенолът е най-важното от тези съединения. За него е доказано, че намалява възпалителния отговор в организма, намалявайки риска от заболявания като артрит, но също така намалява и неразположенията свързани с него.
Друго важно за евгенола, което трябва да се спомене, е че той също е мощен антиоксидант. Карамфилът е богат на антиоксиданти, които помагат на организма да се бори с вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките и могат да доведат до развитието на различни заболявания. Консумацията на подправката намалява значително тяхното действие, като така се намалява и рискът от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.
Още една причина да го добавяте по-често към менюто си е, че карамфилът спомага за подобряване на чернодробната функция. Някои проучвания показват, че благодарение отново на евгенола, се намалява рискът от чернодробна цироза и мастна чернодробна болест, но също така подобрява и общата чернодробна функция.
Четете повече по темата в Az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в
Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook
ТУК