Свързваме изразителния му аромат със зимата и Коледа, защото знаем, че прави любимите ни сладки още по-неустоими. Карамфилът е уникална подправка, чийто аромат предпочитаме и под формата на свещи, етерични масла, за ухание на дома.
С него приготвяме не само десерти, но е подходящ и за основни ястия, супи, приготвянето на чай. Ползите за здравето му са многобройни, в следващите редове ще споменем само някои от тях.
Карамфилът е ароматен източник на бета-каротин, на който дължи своя наситен кафяв цвят. Този каротеноид е важен антиоксидант "провитамин А", от съществено значение за здравето на очите.
В състава на карамфила се включват множество съединения, които са свързани с противовъзпалителни свойства.
Още една причина да го добавяте по-често към менюто си е, че карамфилът спомага за подобряване на чернодробната функция. Някои проучвания показват, че благодарение отново на евгенола, се намалява рискът от чернодробна цироза и мастна чернодробна болест, но също така подобрява и общата чернодробна функция.
Четете повече по темата в Az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК