Кои са протеините, които не трябва да забравяме през зимата?

Яйцата са не само богати на протеини, но също така ни осигуряват витамин В12

29.11.2020 | 17:51 Редактор:
Кои са протеините, които не трябва да забравяме през зимата?
Кои са протеините, които не трябва да забравяме през зимата?

Менюто ни се променя през всеки сезон. Зимните студени месеци повишават апетита ни, склонни сме да сваляме по-трудно килограми, да се чувстваме мудни, без енергия, в някои случаи дори да повишим телесното си тегло.

Нуждаем се от балансирано меню, което да ни помогне да задържим добрата форма, да свалим излишни мастни натрупвания, да имаме силен имунитет и енергия. В това меню няма как да пропуснем да включим полезни протеини. Такива са пилешко и пуешко месо, телешко, скир, сирене котидж, кисело мляко.

Вижте кои други храни, богати на протеини, ще ви помогнат да се чувствате и да изглеждате здрави.

Хапвайте риба

По-мазните риби като сьомга, пъстърва, риба тон и треска, са чудесен източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини спомагат за възстановяване на тъканите, благоприятстват метаболизма, здравето на сърцето, помагат при високо кръвно налягане, важни са за храносмилането и други. Рибата е по-лесносмилаем източник на протеин, който ще ви осигури не само ситост, но и енергия, помагайки ви да запазите добрата си фигура.

Не забравяйте яйцата

Едни от най-полезните източници на протеини са яйцата. Те също могат да ви помогнат да поддържате в баланс телесното си тегло, да сте сити и енергични. Хубавото е, че тях може да консумирате по много и различни начини, което разнообразява и менюто ви. Яйцата са не само богати на протеини, но също така ни осигуряват витамин В12, цинк, желязо, селен и витамин А.

Ако здравословното ви състояние не ви задължава, не изхвърляйте жълтъците. Две-три яйца на ден са здравословен прием, който няма да окаже негативни влияние върху вашите нива на холестерол.

Киноа

Въпреки че киноата съдържа повече въглехидрати отколкото протеини, може да я включите в диетата си, заменяйки в някои дни ориза, който има повече калории и въглехидрати в сравнение с нея. Киноата ще ви осигури антиоксиданти, фибри, калий, желязо, магнезий, калций. Сварената киноа е чудесна за приготвянето на салати, гарнитури, смутита, дори диетични десерти.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК