Червеното вино е напитка, богата на антиоксиданти, които помагат да се предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания и преждевременно стареене. Ново проучване обаче разкрива, че неговият умерен прием защитава паметта ви, като намалява риска от болестта на Алцхаймер, съобщава здравното издание "Салуд 180".
Изследването, публикувано в "Journal of Biological Chemistry", дава подробности, че червеното вино и зеленият чай съдържат антиоксидант, наречен EGCG, който прекъсва процеса, който отключва болестта на Алцхаймер.
Изследователи от Университета в Лийдс, Великобритания, посочват, че антиоксидантът променя бета-амилоидните протеини и им пречи да взаимодействат с определен протеин в мозъчната клетка, наречен прион.
Специалистът твърди, че ефектите на антиоксиданта EGCG зависят от това колко напреднала е болестта; тази констатация обаче създава възможност за предотвратяване на нейното развитие.
Специалистите от Mayo Clinic посочват, че в момента няма лечение за болестта, въпреки че има лекарства, които намаляват симптомите като инхибитори на холинестеразата и мемантин, предава БГНЕС.
В информация, публикувана в MyHealthNewsDaily, е описано подробно, че броят на хората с болестта на Алцхаймер може да се утрои през 2050 г., така че е необходима превенция чрез умствени упражнения или дейности, които насърчават мислите. А вие, как поддържате мозъка си във форма?
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК