Стъклените и порцелановите чаши са прекрасни, когато са кристално чисти. По тях обаче, за съжаление, остават много петна, особено ако ги използваме за кафе, червено вино, плодови или зеленчукови сокове с наситени багрила.
При честа употреба, неправилно и недостатъчно почистване стъклото става мътно, като на петна, а порцеланът – боядисан и със следи от напитките, които сте консумирали в него.
За щастие съществува много лесен и ефикасен начин да почистите любимите си чаши. Трябват ви ориз, оцет и препарат за съдове. Ето и рецептата:
- Вода; - 3-4 капки препарат за съдове; - 1 чаена лъжица оцет; - 1 чаша суров ориз.
Изсипете ориза, сапуна и оцета в мръсната чаша. Напълнете я догоре с вода. Поставете ръката си отгоре така, че съдържанието да не може да излезе от нея. Разклатете много силно чашата, така че цялата вътрешност да се "изтърка" от съставките вътре. Повторете, ако е необходимо. След това изплакнете добре и оставете да изсъхне.
Оризът има абразивни качества и достига до недостъпни за пръстите и гъбата за миене на съдове места. Оцетът разтваря наслагванията и оцветяванията по стените на стъклени и порцеланови съдове, като по този начин връща блясъка им.
Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК