Имунната система се нуждае от подхранващи вещества, за да бъде силна и да успява да се бори адекватно с атаките на вирусите и микроорганизмите. Домашно приготвеният бульон съдържа именно такива вещества, които спомагат за подсилването на естествения ни имунитет. Предимствата на истинския бульон са много. Той е богат на витамини, минерали, антиоксиданти, колаген, от които тялото ни се нуждае.
Нищо не може да се сравни с домашно сварения бульон, с който е препоръчително да замените готовите разтворими бульони, които много хора използват за улеснение.
Домашно свареният бульон оказва изключително благотворно влияние и на червата. Имунната система е пряко свързана със състоянието и функциите на червата, заради което е важно да се грижим и за тяхното здраве. Полезните бактерии в тях се нуждаят от подхранване, а домашният бульон им дава необходимите за тази цел вещества, пише Az-jenata.bg.Ето 3 рецепти за домашен бульон, които да включите в грижата за имунитета си през този сезон:
Пилешки бульон от кости
Костите от 1 цяло пиле;
1 глава лук, ситно нарязан;
3 стръка целина, нарязана;
6 скилидки чесън, пресован;
1 супена лъжица сушен розмарин;
1 супена лъжица сушен магданоз;
1 супена лъжица сушена мащерка;
1 супена лъжица сол;
2 дафинови листа;
10-12 чаши вода.
Сварете всички съставки в тенджера за около час. Преди консумация извадете дафиновите листа. Можете да консумирате бульона прецеден, а можете и да отстраните костите и да консумирате като супа.
Възстановяващ бульон от пуешки кости
Пуешкото месо и костите от пуйка са много полезни. Те са богати на колаген, ценни минерали и витамини, които подкрепят здравето на полезните бактерии в червата и подсилват имунитета.
Костите от една пуйка или част от пуйка (зависи с какво разполагате);
1 връзка пресен розмарин;
1 глава лук, нарязан;
1 глава червен лук, нарязан;
3 моркова, нарязани;
3-4 стръка целина, нарязани;
6-7 скилидки чесън, пресован;
1-3 чаши зеленчукови обелки (с каквито разполагате, в тях има полезни вещества);
2 супени лъжици ябълков оцет;
2 супени лъжици куркума;
2-3 дафинови листа;
Вода.
Сварете всички съставки в голяма тенджера за около час. Прецедете бульона и консумирайте с удоволствие. Можете да го включите в супи, яхнии и печени ястия.
Рибен бульон
Рибният бульон е наситен с полезни вещества. Не го пропускайте през този сезон, ако искате да имате силен имунитет.
500 г рибени кости и остатъци от риба;
3 чаши вода (или колкото е нужно);
2 супени лъжици ябълков оцет;
1 глава лук, нарязан на едро;
3 листа сушени водорасли;
5 стръка пресен лук, нарязан на едро;
2 скилидки чесън, пресован;
1 чаена лъжица джинджифил на прах;
1 чаена лъжица морска сол.
Сварете всички съставки в голяма тенджера за 30 минути. Ако използвате мултикукър можете да приготвите бульона на бавен огън за 12 часа, така че костите да омекнат максимално и да наситят бульона с полезните си вещества, минерали и витамини. Преди консумация прецедете течността внимателно, за да не попаднат частици от кости в нея.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 4 години