Есента е сезонът на тиквата и е време отново да поговорим за нейните невероятни вкусови и хранителни качества. Тиквата е един изключително полезен плод, който е не просто вкусен, а изпълнен с много полезни и здравословни елементи, като същевременно не съдържа много калории. Подходяща е за вашата диета и доставя на организма широка палитра хранителни вещества, от които организмът ви се нуждае в сезона на грипа и настинките.
Хранителна стойност на тиквата (за 1 чаша)
Калории: 49; Мазнини: 0,17 г; Натрий: 390 мг; Въглехидрати: 12 г; Фибри: 2,7 г; Захари: 5 г; Протеини: 1,8 г.
Тиквата съдържа полезни въглехидрати
Въглехидратите в тиквата са полезни и здравословни. Те са подходящи за хора, страдащи от диабет и застрашените от това заболяване, тъй като при консумацията им нивата на кръвната захар и инсулина не се повишават рязко. Тиквата е с нисък гликемичен индекс, което я прави чудесна за хора с проблеми с метаболизма, инсулинова резистентност, диабет или просто такива, които се опитват да отслабнат.
Полезни мазнини
В тиквата има много малко мазнини, но те са полезни. Растителните мазнини в тиквата са здравословни и важни за нормалното делене на клетките. Допринасят в контрола на кръвната захар и намаляват риска от дегенеративни заболявания, лош холестерол и високо кръвно налягане.
Протеини
Тиквата е богат източник на протеини. Това я прави засищаща и хранителна. Тя е неизменен помощник в диетите, като благодарение на протеините в състава си тя стимулира обмяната на веществата и дава енергия.
Цялата статия четете на Az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК