Връзка между консумацията на червено месо и млечни продукти и развитието на рак, откриха учени от Университет по биохимия и онкология "Шмунис", Тел Авив.
При консумацията на различни храни в организма настъпват различни реакции, някои от които имуногенни заради съдържанието на определени съединения. Такъв е и случаят със захарната молекула Neu5Gc, която се намира в червеното месо и млечните продукти, но не може да бъде открита, например в рибата.
Въпросната молекула предизвиква отделяне на антитела още в детска възраст, когато започваме да приемаме различни видове храна и се смята, че точно тези антитела увеличават риска от рак, особено такъв на дебелото черво.
NutriNet-Santé е много широко хранително проучване, проведено във Франция. Резултатите му били използвани за изчисляването на дневния прием на молекулата измежду 19 621 възрастни над 18-годишна възраст. Репрезентативна извадка от 120 човека била направена малко по-късно, за да се определи нивото на антителата срещу Neu5Gc - молекулата.
Така наречения Gc-емичен индекс бил изготвен въз основа на резултатите, от екипа на д-р Падлър-Каравани и той служи за определяне на храните, при които увеличената консумация води до повишаване на антителата срещу молекулата, водейки и до увеличен риск от ракови заболявания.
Индексът бил висок особено при червеното месо и различните видове сирена. Консумацията им води до повишаване на концентрацията и видовете антитела в кръвта, потенциално повишавайки и риска от онкологични заболявания, като колоректален рак.
Четете цялата статия в www.puls.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК