Червеното цвекло е храна, на която малко хора обръщат внимание. То заслужава да бъде включвано в менюто по-често заради невероятните си ползи за здравето. Ето кои са те:
Регулира кръвното налягане
Цвеклото има свойството да понижава кръвното налягане. То е богато на азотен оксид. Това съединение релаксира и разширява кръвоносните съдове, намалявайки налягането по стените им.
Намалява риска от сърдечносъдови заболявания
Червеното цвекло има цялостен положителен ефект върху здравето и функциите на сърдечносъдовата система. Редовната консумация на цвекло понижава риска от възникване на сърдечносъдови заболявания и инциденти.
Подобрява издръжливостта
Много спортисти се доверяват на качествата на червеното цвекло. Изследванията показват, че хранителните вещества в него борят умората и повишават енергийните запаси на тялото. Пигментите, които оцветяват урината при консумация на цвекло са веществата, които отговарят и за повишаване на издръжливостта и силите на организма.
Подобрява мозъчната функция
Благодарение на съдоразширяващите си свойства, цвеклото е полезна храна за мозъка. Веществата в него позволяват по-богатото подхранване на важния орган с кислород и хранителни елементи. Някои изследвания сочат, че цвеклото подобрява паметта, концентрацията и потиска дегенеративните процеси в мозъка, водещи до деменция и болест на Алцхаймер.
Четете статия в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК