Учени предлагат маските да се стерилизират в мултикукър

Те са уверени, че този метод отговаря на основните санитарни критерии

09.08.2020 | 20:58 Редактор:
Учени предлагат маските да се стерилизират в мултикукър
Учени предлагат маските да се стерилизират в мултикукър

Учени от Университета на Илинойс в Ърбан-Шампейн предлагат да се стерилизират медицински маски за лице в електрически домакински мултикукър в продължение на 50 минути в режим на сухо готвене. На първо място, се имат предвид маски N 95, но по този начин можете също да дезинфекцирате маски за многократна употреба от други видове, обясняват учените на страниците на списанието Environmental Science and Technology Letters, което се публикува от American Chemical Society, цитирани от TACC

Разработчиците на метода, професорите от Университета Нгуен Тонг Хуонг и Вишал Верма отбелязват, че "защитните маски тип N 95 са ефективно защитно средство срещу проникването на течни капчици, дребни твърди частици в дихателните пътища на човека, както и микроорганизми, които включват и новия коронавирус."

"Има много начини за стерилизиране на защитни маски, включително маски N 95, но често структурата на маските се нарушава от горещата пара или химически съставки, използвани при дезинфекция, което не винаги позволява поддържане на необходимото ниво на филтрация и целостта на слоевете", казва Верна, информира "Фокус".

Учените са уверени, че такъв метод на стерилизация отговаря на основните санитарни критерии: дезинфекция, филтрация и достатъчно постъпване на въздух в дихателните пътища на човека без допълнителни устройства.

А широкото използване на електрически домакински уреди ще позволи на почти всеки да използва този прост метод за дезинфекция на маски, казват учените.

В хода на работата на изследователите е установено, че този тип стерилизация при 100 градуса по Целзий за 50 минути позволява да се потискат четири вида вируси, включително коронавирус, и то дори по-ефективно, отколкото при ултравиолетово облъчване.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК