Динята е любима и предпочитана в цял свят от малки и големи, тъй като е едно от най-освежаващите неща за похапване през лятото. Днес отбелязваме Световния ден на динята.
Хората, които смятат динята за плод, са прави, както и тези, които я смятат за зеленчук. Подобно на другите плодове, динята е продукт на растение, отделящо семена и има типичния сладък вкус. Всъщност динята е от семейството на тиквите и краставиците, поради това мнозина я смятат за зеленчук.
Освен червени, динята има и жълти разновидности, но те на външен вид трудно могат да се различат от червените. Кората на динята пък също се яде и в действителност е доста полезна. Освен това, със сигурност сте свикнали с големите черни семки, които се налага да отделяте по време на консумацията на традиционните сортове дини, но добрата новина е, че вече и у нас се произвеждат и предлагат дини без семки.
Те се получават чрез хибридизация – техника, която се прилага в земеделието отдавна. Освен подобрени вкусови качества и удобството от липсата на семки, тези дини съдържат около два пъти повече антиоксиданти в сравнение с традиционните сортове.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК