Лешниците имат невероятно полезни свойства. Те подобряват здравословното състояние, карат кожата да сияе, засищат, имат страхотен вкус, а и са прекрасна добавка към салати и десерти.
Кои са основните и най-важни ползи за здравето от лешниците, заради които да ги ядем по-често?
Подобряват здравето на сърцето
Лешниците са добре познат борец в името на здравето на сърдечносъдовата система. Те предпазват от заболявания, намаляват холестерола, а минералите и антиоксидантите в тях поощряват доброто функциониране на най-незаменимия мускул в човешкото тяло.
Контролират диабета
Тези вкусни ядки са източник на мононенаситени мазнини и мастни киселини, които подобряват нивата на кръвната захар и инсулина. Лешниците са богати и на полезни фибри, които осигуряват качествено метаболизиране на хранителните вещества, контролирайки нивата на кръвната захар.
Пълни са с антиоксиданти
Консумацията на няколко лешника на ден предпазва от преждевременно стареене и рак, причинени от атаките на свободните радикали в организма.
Стимулират мозъка
Витамин Е, срещащ се в големи количества в лешниците, наред с магнезия, тиамина, фолиевата киселина и мастните киселини, представляват истински полезен коктейл от вещества за мозъка. Те предпазват от болестта на Алцхаймер и правят функциите на мозъка по-улеснени.
Помагат в отслабването
Лешниците ускоряват метаболизма и помагат в обработката на храната, доставяйки незаменими ензими на храносмилателния тракт.
Здрави кожа и коса
Антиоксидантите в лешниците правят кожата здрава, млада, еластична. В допълнение витамин Е в тях играе ролята на предпазител от вредните UV-лъчи, които състаряват кожата.
Цялата статия четете на Az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК